2014. március 14., péntek

Tovább bővül nálunk a "biokajszi-projekt"! Vettem ma négy ceglédi bíborkajszi és egy mandulakajszi csemetét a már meglévőek mellé - azaz egy ceglédi óriás és három gönczi magyar kajszi - így kilenc alanyúra duzzadt a mintaprojekt! :) Megmetszettem a ceglédi óriásom cefetül - konkrétan a kétágúságát szüntettem meg, megelőzve a vihar okozta kettéhasadást, hisz egy kajszim anno az ideköltözésünkkor ennek esett áldozatul. A ceglédi óriásom és a három kis gönczim szépen bimbózik, ha kinyílnak be is fotózom, aztán majd kiderül - ez lesz az első virágzásuk. Kellene hímezni egy kajszis képet....hm..... (most tanakodok ám, miközben a fiam épp a nyomtató tetején trónol és fújja boldogan a nyálát).

Jártam Szegeden is szerdán és hazajött velem a The World of Cross-Stiching legújabb száma, van benne egy nagyon szép Anchor mintaív - jégmadaras...
sose gondoltam, hogy a jégmadarakra fogok "gerjedni"...alapból utálom a madaras képeket, de vhogy ez....hm...meg van egy édes kertészkedős circle minta is, sztem Eszterem örülne a mangóültetvénye mellé egy ilyen képnek...hm...a minikitet meg sztem odaajándékozom tesómnak - vmelyiknek -. 
A takácsmintaprojekt áll, a DHC áll, az oltárterítő mentés áll...helyette az egyesületi könyvelést nyűvöm, meg a helytörténetis anyagokat scannelgetem. A kézimunka-kiállításra is adakoznom kellene, de vszínű nem keresztszemest adok be, hanem a régi terítőgyűjteményemből válogatok...mert nekem olyan is van ám ;) "zsibajon" mentett régi csipkék, azsúros terítők, tűfestések...megannyi régi csoda!

2014. március 7., péntek

Lassan haladok az alkotásaimmal, mindig elvonja vmi az időmet. Helytörténeti gyűjtésbe kezdtünk azt digitalizálgatom, egyesületi ügyek után is rohangálok, új könyvelőt vadászok, neten kalandozok régi mintákat keresgélve. Így akadtam arra a portugál honlapra (link az ajánlóban), ahol rengeteg régi rececsipke minta van.Ha én így tudnék horgolni!!! Ahhhh....
Párat böktem a DHC-be is, nem számot tevő, vettem Szegeden viszont újságokat, ellensúlyozva, hogy cefetül megbírságoltak...igazuk volt, csak a mértéke irreális. Majd kiböjtöljük, ez van, legközelebb parkolóházban parkolok justis!
A félegyházi takács-mintákat gyűröm, már 8 kész van - mármint az átszerkesztés nem a hímzés ;). Ha megvagyok vele samplerré kellene vhogy szerkeszteni.   
Ginuska házi áldása stagnál, szegényről kicsit meg is feledkeztem, igazából az a baj annyi minden foglalkoztat egyszerre, hogy szétforgácsolódom, ide kapok, oda kapok... voltatok már ezzel így!? :)

Gátéri főoltár (fénykép-1950, kézimunka-1929) készítette Sinkó Rókusné

Ja meg még vmi befényképeztem a templomunk régi oltárterítő garnitúráját - 1929-es munka...bámulatos...eszik az egerek és kitéve egy gépi csipke+neilon anyag van...bosszantó...és dühítő ..és hanyag....de befotóztam, át fogom rajzolni gépre és azt hiszem közkinccsé teszem a mintákat. A jogvédelem már lejárt, és így hátha vki újraalkotja a saját egyházközségének, mert a miénkben már nem igen bízok, sztem olyanok sincsenek aki így tudnak horgolni, ilyen igényesen szépen...nagyon szomorú ez, pedig nem vagyok vallásos, de hogy ilyen értékek az enyészeté lesznek!? És senkinek eszébe sem jutott, hogy ezt védeni, ápolni kellene....a mi munkáinkkal vajon mi lesz!? Ha így halad községünket száz éven belül felszántják és bevetik sóval! ;)   
Ma tojásos tészta lesz és biosaláta a kertünkből ;)