2014. december 30., kedd

Csak, hogy el ne felejtsem a receptet, belinkelem ide magamnak, nektek.

Naszóval - SZERENCSEMALACOK - http://www.recept-oldal.hu/cikkek/sos-sutemenyek--peksutemenyek/malackak.html (a kép is és a recept is természetesen a bloggeré, köszönet érte!)
A műremek már kész, isteni illata van sülés közben is, annyit változtattam rajta, hogy a nózijába eldugtam egy-egy kis meglepetést!;)
Saláták készen, malackát rögtön beirdalom és befűszerezem, holnapra marad a lencseleves, a mini fasirtok Palikámnak - na meg KTG-nek - és a malac megsütése. Uhhh el ne felejtsek reggel sört venni a cojkához!
Tefal Uno első tapasztalatok:
- a kéreg túl vastagra sikeredett, a gyári beállítást érdemes legvilágosabbra venni kalács esetén
- a recept szerinti cukormennyiséggel a mi ízlésünknek túl édes, túl csömör lett
- a bélzet teljesen rendben volt, egynemű, laza, ruganyos szaftos inkább kevert tésztának mondanám, mint kalácsnak
- a kérget levágtam körben minden szeletről így a gyerekek is nekiveselkedtek
- a "kalács" összességében finom volt
- következő próba már 2015-re csúszik: Rivercote Ciabatta lisztkeverék tesztelése (a rozsos verzióval már sokat sütöttem kenyeret, de kézzel kidagasztva, hagyományos sütőben).

2014. december 29., hétfő

Hozott az Angyal egy kenyérsütőt a fa alá!:) Nem tudom honnan tudta, hogy ez a titkos vágyam, de sikerült beletrafálnia. Ma viszonylag nyugodt a délután, lezártam a pályázatunk beszámolóját, nagyobbik törpike anyukámnál "nyajal" így belecsaptam a tesztbe. A csodakütyü egy Tefal Uno, íme:
Kenyeret, mióta IR-es vagyok rendszeresen sütök itthon, de a kandalló melegétől függően sikerül a kelesztés így a nagy számok törvénye alapján már kétszer nem volt valami szuper a végeredmény, de általában teljesen rendben van. A dagasztás ősi szuperszexistennő mivoltára még nem sikerült ráéreznem teljesen, pedig már annyi helyen olvastam, hogy ez valami nagyon ősi, női transzélmény - hát szerintem csak cefetül fárasztó. Mondjuk előbbit a szülésről is mondták, na én háromból egyszer se éltem át semmi felemelő ősi transzcendens élményt. Naszóval kenyér helyett én kalács programmal indítok, úgy gondolom az kevésbé érzékeny dolog, legalábbis konyhai tapasztalataim alapján. Citromos kalács a választás 2 óra 06 perces időtartam.
Hozzávalók: 
430 g liszt
200 g tojás (nálam 4)
90 g puha vaj
3 és fél kk sütőpor
1 citrom leve és reszelt héja
250 g nyírfacukor
csipet só

Nedvesek kikever,  szárazak összevegyít, gépbe zutty a nedves, rá a száraz és 13. program Start/Stop gomb. Most ugrik a majom a vízbe. Várok.Várunk. KTG épp virslivadász akción munkából hazafelé, és ha az égiek velünk vannak vacsorára kalács lesz mézzel és vajjal na meg forró csokival.

Megosztom tapasztalataimat az éterrel, mert nem igen találtam infót erről a gépről, hátha másnak okozok egy kis sikerélményt, ha rám googlizik.

Hímzés ügyileg az apátiámból kilábalva megvilágosodtam, és belevágok este a "Hugi-projekt" I.- be. Tervező: Valerié Lejuene, anyag: 14 ct-s fehér Coats Aida, szín: Anchor 45. Többi titok, majd néha felvillantom, hátha felismeritek! :) Hát ezt is átírta az élet! ;)



2014. december 28., vasárnap

Délután fél kettő óta szakad a hó, idén először és lehet nem utoljára. Vártam és kell és a meleg szobából szép látvány, de nem szeretem. Ilyenkor karácsony után mindig rám tör valami megmagyarázhatatlan hímezhetnék és általában előveszem a Lan kertet bűntudatból, vagy belekezdek valamibe ami a MUK-jaimat gyarapítja. A "hímezhetnék" pedig agyban mindig valami hóvirág vagy ciklámen, amiről lebeszélem magam, mert ugye a sok zöld x untat, fehérrel nem szeretek hímezni. Átlapozok ilyenkor egy rakás magazint, majd pár nap múltán meggyőzöm magam arról, hogy nem kellene belevágni egy újabb befejezetlen alkotásba. Egyenlőre a megkívánás után de még a lapozgatás előtt vagyok' :)
A kezem elég szépen javul, már csak akkor fáj, ha a sebhelyem nyomódik, illetve még mindig fekete a körmöm, ha nem nő le én leszek az első folyamatosan fekete középső ujjú fehér nő. :)
Húgom jön haza január közepén, neki is bökni illenék valamit, hogy kihasználjam az alkalmat, hogy nem nyúlják le a légiposta útvesztőjében, mint már párszor. Viszonozni kellene az ajándék háziáldást, de kreatívkodáshoz nincs elmélyülésre alkalmas hosszabb gyereküvöltés nélküli idő, tehát vagy valami "megúszós"  - kész hímzéseim közül valami -, vagy valami egyszerűbb lesz, amit késő este is tudok nyomni - na ez meg általában valami monochrom szokott lenni. Vagy össze kellene fésülni a hóvirág iránti vágyakozásom és a hugi-ajándék projektet!?
Mindjárt itt a szilveszter, jönnek a barátaink, mert a minik miatt mi nem igen tudunk kimozdulni, lesz lencseleves, malacsült, saláták és bólé...meg még nem tudom mi, ezek biztos lesznek, mert ezt már évek óta csinálom, és álmomból felkeltve is kirázom a kisujjamból - a nem feketéből -...nincs kedvem bulizni...aludnék. Törpike beteg, már szenteste óta lázaskodik, reggel beviszem dokinénihez, aztán majd meglátjuk mit sikerül még rendezni. Jövőre az angyalkától kérek két hét egyedüllétet egy erdei szállodában, ahol Miss Marple-t nézek és hímzek egész nap és nagyokat sétálok. Borzasztó rohamtempós volt az idei december, pedig nem is dolgozom most aktív állományban, a civil szférához és a közszereplésekhez kapcsolódó feladataink eléggé kinyúvasztottak minket KTG -vel, ehhez még hozzájött a két miniterrorista.
Hát egyenlőre ennyi...most nincs kép...de ez a kis siránkozás úgy kikívánkozott :)

2014. december 24., szerda

Futtában jövök, mert épp az angyal jár nálunk! :) Gyerekek KTG-vel "köröznek" és mire megérkeznek már áll a fa és alatta a sok ajándék. Megörökítem az idei menüt is, legalább jövőre vissza fogok így emlékezni rá:
- tyúkhúsleves
- töltött káposzta
- aszalt szilvás pulyka
- sajtos-sonkás csirkemell
- indiai céklasaláta
- majonézes-gombás kukoricasaláta
- gesztenyés fatörzs torta
- méteres kalács
- isler
- linzerkarika
- kókuszgolyó
- zserbó
- mézeskalács
- Monte-Carlo keksz
- sós rúd

Mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket!
Csodás...színházba hasonlót felvennék...még akkor is ha rózsás...

És hogy ajándék is kerüljön a fa alá ;) :


2014. december 3., szerda

Hosszabb eltűnésem oka, hogy megsérült a hímzős kezemen három ujj - rácsaptam teljes erőből a kocsiajtót, így alkotások sem készültek mostanában.Odáig már eljutottam, hogy tudom mozgatni, de még nagyon fáj és azt hiszem fájni is fog még hetekig, durva zúzódás, levált köröm, bevarrt vágott seb.

Úgyhogy hímzés haladásról nem tudok szólni, de a bio kajszis gyarapodott két új "Ceglédi óriás" taggal.

De amíg alkotni nem tudok, addig is mutatok valami szépet, lehet másnak ismerős lesz, én csak most botlottam ebbe samplerbe:

Fájó szívvel nézegetem az ismerőseim karácsonyi alkotásait, na nem baj, majd jövőre! Pedig annyi szépséget vettem Phan segítségével:



Azért még jelentkezem idén, ha más nem pár recepttel, úgyis beígértem tesómék szicíliai finomságait...