2015. január 30., péntek

És végül de nem utolsó sorban...

Scacciata - szicíliai töltött kenyér

Hozzávalók:
600g liszt (300g finomliszt és 300g rétesliszt)
1 zacskó szárított élesztő/20 g friss élesztő
3 ek olívaolaj
1 ek cukor
1 ek só
330 ml langyos víz

400 g darált sertéshús/ friss olasz kolbász
100-200g kemény sajt kockára vágva (trappista/eidami/gouda)
1 nagy hagyma
fél üveg paszírozott paradicsom (despar passata di pomodoro nálunk)
300 g krumpli
400 g fagyasztott/ friss (előfőzött) brokkoli
1 késhegynyi szódabikarbóna
8-10 szem felkarikázott fekete - olajbogyó - opció
1 ek oreganó
só, bors

A tészta alapanyagát beöntöttem a kenyérsütőgépbe és másfél óra múlva kész volt a kenyértésztám.(Teljesen jól működik a hagyományos kidagasztom-kelesztem technikával is). A tölteléknek valókat előpárolom (eredetileg nyersen össze kellene rakni, de én a gyerekek miatt a húst nem mertem bevállalni), kihűtöm

Felét kinyújtom és kiolajozott lisztezett tepsibe teszem úgy, hogy az alsó teljesen befedje a tepsit. Ráhalmozom a tölteléket és a sajtot és a másik kinyújtott tésztalapot ráillesztem.A tészta alsó peremét és a felső tésztát szorosan összenyomkodom (mint a calzonénál), így egy töltött batyut kapok. Eredetileg kerek én téglalap alakú formában - tepsiben sütöttem -. Megszurkálom villával és 30-50 perc - sütőtől függ - alatt sötétebb barnára sütöm.Mikor kiveszem azonnal gazdagon meglocsolom olíva olajjal - tényleg nem kell vele spórolni, mert a tészta beszívja, de mégsem lesz zsíros hatása. Langyosan vagy kihült állapotban nagy kockákra vágva tálalom.
A képet tesóm blogjából csentem, mert elfelejtettünk fényképezni. A recept és kicsit bővebb leírás ott is olvasható - magyarul is -. Tipiukusan Szentestére készül, mint nálunk a töltött káposzta.

Innentől egyenlőre vége az "Olasz Heteknek" és a recepteknek, tesóm holnap repül haza  KTG Komájához :) és pedig belecsapok a hímzésbe. 

A "Kihívás" első előzeteseként kiválasztottam a könyvjelző témáját és mintáját - ez lesz a nyár, ill. BDD L'éte 4533 könyvjelzője, az alsó csokrot már el is kezdtem bökni:
Szóval csajok, megvolt az első jelentésem, ti jöttök! :)

2015. január 28., szerda

Csak azért, hogy el ne felejtsem:

Szicíliai ragu

Hozzávalók:
1 kg darált marhahús
1 kg darált sertéshús
2 üveg passzírozott paradicsom (nálunk despar passata di pomodoro) + 2 paradicsomos üveg víz
5 szál szárzeller
3 szál sárgarépa
3 marék fagyasztott/friss zöldborsó
3 vöröshagyma
4-5 ek olívaolaj

bors

A hagymát pucold meg és kockázd fel, olíva olajon futtasd meg, tedd rá a kétféle húst, kicsit párold, tedd rá a paradicsomot, vizet, felkarikázott szárzellert, a megpucolt és negyedelve felkarikázott sárgarépát, sót, borsot, és közepes lángon (mint a húsleves kb.) fedő alatt főzd sűrűre. Kb. 3-4 óra, utolsó órában tedd hozzá a zöldborsót.

Ebből az ipari mennyiségből :) nálunk lett 8 adagnyi tésztára való ragu a fagyóba, illetve azon melegében is belakmároztunk egy adagot spagettivel és parmezánnal. Annyiban különbözik a klasszikus bolognai ragutól, hogy van benne zöldborsó és nincs benne vörösbor. Ezt Szicíliában a lasagne klasszikus töltelékeként ill. tésztára használják. Ünnepi - karácsonyi étel -. Rajongói vagyunk, nincs mit tenni, még a törpék is! Butaság boltit venni, mi ebből a mennyiségből fél évig biztos elvagyunk.

2015. január 25., vasárnap

2007. május 15-én beillesztettem a régi blogomból egy listát, amit ki akarok hímezni. Vannak benne MUK-ok, meg vágyak meg mindenféle. Jó volt végigolvasni...ekkor jutott eszembe, hogy kilistázom a MUK-jaimat, hogy lássam a fejlődésem, pl: 7 év múlva :). 

Tehát íme 2015-ös MUK lista: (csak a megkezdettek írom ide, amibe belehímeztem, a bontatlan kiteket nem)
- Susanna epres terítő (2004/04)
- Lanarte 34790 - Terrace in Autumn Bloom 
- Royal de Paris 6440.43 - Herbs in the kitchen
- Just Cross Stitch - tulipános szemüvegtok 
- AMA 340 tavaszi virágos futó
Jill Carter hardanger samplere (ez nem xszem, de attól még be kellene fejeznem)
Susanna 2004/01 bocis szatyor
Dessins DHC Coeur d'ange - szőlős-angyalos monchrom szivecske
- Rico árvácskás terítő
- Susanna 2011/12 karácsonyi kék gömbös lógóka
- Anchor - Jégmadár
- traktoros sampler KTG-nek
- Dimensions - Lady Leona
- Cross Stitch Crazy karácsonyi "Ne zavarj" tábla
- Lanarte 34279 Spring sampler
- Lanarte  Roses & Delftblue 34996A
- Rico tavaszi terítő
- Labores de Hogar olajbogyós terítő
Cherry oldalán láttam az "Új év, új kihívás"-t, amely arra késztet bennünket, hogy lépjünk ki a komfort zónánkból az alkotásainkkal. Nagyon tetszik a kezdeményezés, és én is gondolkodtam már azon mivel kellene kicsit életet lehelni a hímzési lendületembe, de vhogy egyik sem volt az igazi. Ez is kötés, tehát nem az én terepem, de a koncepciója nagyon tetszik: alkoss vmi újat, vmi olyat amit egyébként nem választanál.
Túl is léptem volna a kezdeményezésen kislányos lendülettel - hisz nincs nekem erre ennyi időm és energiám, 15 új munka...ahhh....az annyi új MUK ... ha nincs itt a húgom, aki arról panaszkodott nekem, hogy Ő olyan szívesen venne részt nemzetközi SWAP-okban, vagy SAL-okban, de már annyi mindenünket lenyúlta (elvesztett!?) az olasz posta, hogy nem mer belevágni, csak vágyakozik. Ekkor jutott eszembe, hogy én sok ilyenben részt vettem és a munkáim 90%-át vki másnak készítettem. Volt, hogy jól sült el, volt, hogy kevésbé. Ekkor jött a nagy ötlet, hogy mi lenne, ha összegyúrnánk ezeket a vágyakat és létrehoznánk a saját kihívásunkat, mi tesók - hárman vagyunk lánytestvérek szanaszét a világban -! A Kihívásunk nem akkorra, mint Cherry-éké, sikerélmény léptékű, de mivel mi gyakorlott MUK-isták vagyunk, így nem vállalunk olyasmit, amivel csak a MUK lista szaporodik.

A mi vállalásunk - Kihívásunk - az, hogy 2015-ben készítünk 4 +1 alkotást:
- 1db konyharuhát
- 1 db könyvborítót
- 3 db felakasztható díszt
- 1 könyvjelzőt és 
+ 1 db-ot kivégzünk a MUK listánkról.

Minden vállalást kapcsolni kell egy évszakhoz, így lesz egy téli, egy nyári, egy tavaszi és egy őszi projektünk. Minden hónapban készítünk fényképes blogbejegyzést arról, hogy állunk, ezzel is motiváljuk egymást és magunkat - a blogolásra is :). Kicsit meg is csavartuk egy húzással - ami persze könnyen kiszámítható, de ezt most félretesszük a játék, az alkotás öröme és az izgalom a lényeg. A húzás eredményét nem leplezzük le a találkánkig. A vállalás 2015. évre szól, tehát 2015. december 31-ig ki kell pipálni mindent, de az ajándékozás csak a következő közös találkozónkon lesz - valószínűleg jövő nyáron.

Kicsit bonyolultan hangzik, de nem az. Igyekszünk ezzel egy kicsit felrázódni, hogy úgy teljen el az év, hogy Szilveszterkor megelégedéssel tölthessen el bennünket: Igen, idén csináltunk négy új alkotást, kipróbáltunk egy csokor újdonságot, minden évszakban hímeztünk valamit és a csúnya mumus MUK-ból is kivégeztünk egyet. Persze a Kihíváson kívül, még mindenki szabadon böködhet, de ez a minimum.

Ezúton is bíztatok mindenkit: lépjen ki a komfort zónájából, hímezzen olyat amit sosem, adjon új funkciót és értelmet az alkotásainak, ne csak mindig a szokásos kép, terítő, tűpárna, táska, párna ... stb. körül mozogjunk. Na és persze örökítse meg a Kihívását a blogjában, jó móka lesz higgyétek el! :)

És, hogy ez nekem miért Kihívás!? Mert sosem gondoltam, hogy arra vetemedjek, hogy a koszos kis kezem egy keresztszemes betéttel hímzett konyharuhába törölgessem! Bruhahahahaha.... :))))

2015. január 20., kedd

Tesóm a héten nálunk "telel", keresztlányozik, főzünk, kézimunkaanyag beszerzünk, mozizunk, pletyizünk...miegymás. Ma autentikus szicíliai padlizsános tészta volt a menü, ami nálunk a paprikás krumpli, az náluk a padlizsános tészta. Felteszem a receptet, hátha vki más is megkívánja a téli nyarat :

Szicíliai padlizsános tészta
Hozzávalók:  (3-4 fő)
- 1 nagyobb kemény padlizsán
- 500 g penne tészta
- fél üveg (kb.350 ml) olasz sűrű paszírozott paradicsom (despar passata di pomodoro nálunk)
- bazsalikom levél 3-4
- olíva olaj (nem kell extra szűz, azzal nem főzünk, mint megtudtam)
- só
- cukor
- 3+2 gerezd fokhagyma
- napraforgó olaj
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 2 maréknyi reszelt parmezán

A padlizsán csumáját levágjuk, hasán és hátán talpat vágunk hosszában, majd fél cm vastag nagy szeletekre vágjuk (lásd képen). Kb. 7 dl vízbe egy fél evőkanál sót teszünk és belerakjuk a padlizsán szeleteket, majd egy másik edénybe vizet teszünk és lesúlyozzuk a padlizsánt vele. Két órát állni hagyjuk, majd papírtörlőn leszárítjuk a szeleteket.Így elveszti a keserű ízét. A nálunk kapható török padlizsánnal kell csak így eljárni az un. selyempadlizsánt nem kell lesózni - de a török padlizsán ízesebb, szóval maradunk ennél, ill. ez a beszerezhető mifelénk. (*Aki selyempadlizsán lelőhelyet  tud szóljon!) Bő napraforgó olajban mindkét felét aranybarnára sütjük - nem fogyókúrás ez van.

A "sugo"-hoz kis olívaolajat hevítünk és 3 gerezd fokhagymát egészben beleteszünk, ha megpirul kidobjuk belőle, beleöntjük óvatosan a paradicsomot, sózzuk, ici-picit cukrozzuk, beletesszük a két újabb gerezd fokhagymát, sűrűre főzzük, belekeverjük a feltépkedett bazsalikomlevelet és tűzről levéve 1 késhegynyi szódabikarbónát teszünk bele.Addig keverjük, míg a habzás teljesen meg nem szűnik (erre azért van szükség, hogy a paradicsom savasságát elvegyük), majd újra forraljuk és kész is - fokhagyma és bazsalikom kivehető már ilyenkor ha vki nem szeret ráharapni.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd feltálaljuk. A padlizsánszeleteket mindenki kézzel hosszú csíkokra feltépkedi és a tésztájára teszi, az asztalra mindig tesznek ki papírszalvétát mellé, majd ki hogy szereti az arányokat úgy elegyíti a tányérjában, végén parmezánnal megszórjuk. Étteremben és nagyobb mennyiségben - pl: nagy ebéd, vagy kifőzde - a padlizsánt kockákra vágva sütik ki, de így az "antic". Egészségetekre! Nálunk a gyerekek nem tudták mi az elég belőle, még a másfél évesem se! ;)


Hogy a szita agyamból ki ne hulljon, amíg itt van és főzikélünk felteszem a recepteket, el ne felejtsem, ill. hátha más is kedvet kap hozzájuk.
Ez náluk amúgy első féle, mint nálunk a leves, második féle husi vmi zölddel. No leves. Ünnepen van csak antipasti, azaz előétel. (Nálam csak szilveszterkor, nem vagyunk egy előételes család ;)

2015. január 18., vasárnap

Ez már megint egy Luca-széke projekt!:) Egész délután ezt varrtam és vasaltam, bontottam vasaltam varrtam... hát nem ez lett életem fő műve, de végül is csak kikerekedett! Nem hiába nagyobb barátnőm a hímzőtűm, mint a varrógépem. ;)



Ötlet: Le idee di Susanna 2013. május, 279.szám

Nem sokban tértem el az eredeti mintától, az ollótartót nem háromszög alakúra vágtam, hogy az eredeti patchwork panel egyben megmaradjon, a tűtartó begombolható ajtócskát kapott, eredetileg csak a kis nyelvecske volt a mintán, felettük, pedig a letűzést nem zártam le, így egy nagy és egy kisebb rekeszre osztódik az kész kézimunkatartó, eredendően egy nagy zsebe lenne csak. A kis karikák fonaltartók valójában ;)

2015. január 11., vasárnap

Elkészült az idei első műalkotás!:)


Forrás: De fil en aiguille magazin 22. különszám,
Anyag: Bucilla-féle "mákos hímzővászon", fonal: DMC

Funkcióját tekintve hímzéstartó előlapjára szánom, de aztán lehet mást hoz az élet! ;) körítésnek mindenképpen rakok hozzá Zsuzsa Tűvarázsos patchwork anyagaiból...talán egy olyan csupa pasztell apró rózsásat, mint a nagyik régi ágyneműi..... A hímzés melletti kerek dobozkát nem dekorációs szempontból tettem a képre - nem szokásom semmi művészit sem belevinni a fotóimba, beszéljen magárt a kézimunka aztán jó napot! - hanem abbéli határtalan örömömben, mert egy évnyi kutatómunka után végre megtaláltam. Egy sor könyv mögé bújt el a könyvespolcon...eredendően Gödöllőn vettem, hogy az aktuális hímzőcérnáimat, ollómat és tűimet tegyem bele, de erre eddig nem volt alkalmam, na majd most. 
Megszállott bedobozkálós, fémdobozoló, sortírozó lettem az aktuális kézimunkáim terén, így kb. 5-6 dobozka, szütyőke, tárolóka rejt egy-egy megkezdett alkotást a hímzős sarkom könyvespolcán. Pl: Amotae levendulás hímzéstartójában hímeznivaló karácsonyfadíszek várjál jobb sorsukat, Cherry bordó monochrom virágos szütyőjében lakik a Lan kertem, egy karácsonyfás mini fém dobozban laknak a bordó monochromos fonalaim, egy Esztikétől kapott gombás dobozban lakik a megkezdett és közben megutált Susannás kék karácsonyi gömb hímzésem, szintén Amotae bordó horgolt virágos tatyójában laknak a levendulás zsákjaim elkészült példányai illetve még a hímzésre várók, egy francia mintás lapos tenyérnyi fémdobozban laknak a tűim ... és még biztos van jó néhány, de ennyi jut szembe hirtelen....