2015. január 28., szerda

Csak azért, hogy el ne felejtsem:

Szicíliai ragu

Hozzávalók:
1 kg darált marhahús
1 kg darált sertéshús
2 üveg passzírozott paradicsom (nálunk despar passata di pomodoro) + 2 paradicsomos üveg víz
5 szál szárzeller
3 szál sárgarépa
3 marék fagyasztott/friss zöldborsó
3 vöröshagyma
4-5 ek olívaolaj

bors

A hagymát pucold meg és kockázd fel, olíva olajon futtasd meg, tedd rá a kétféle húst, kicsit párold, tedd rá a paradicsomot, vizet, felkarikázott szárzellert, a megpucolt és negyedelve felkarikázott sárgarépát, sót, borsot, és közepes lángon (mint a húsleves kb.) fedő alatt főzd sűrűre. Kb. 3-4 óra, utolsó órában tedd hozzá a zöldborsót.

Ebből az ipari mennyiségből :) nálunk lett 8 adagnyi tésztára való ragu a fagyóba, illetve azon melegében is belakmároztunk egy adagot spagettivel és parmezánnal. Annyiban különbözik a klasszikus bolognai ragutól, hogy van benne zöldborsó és nincs benne vörösbor. Ezt Szicíliában a lasagne klasszikus töltelékeként ill. tésztára használják. Ünnepi - karácsonyi étel -. Rajongói vagyunk, nincs mit tenni, még a törpék is! Butaság boltit venni, mi ebből a mennyiségből fél évig biztos elvagyunk.

2 megjegyzés:

Beáta Tüzes írta...

Fél kiló elég egy csomag spagetti tésztához és akár hívhatjuk bolognai menünek, mindegy, de remek! Én is készítem.Reszelt sajttal a tetején rendkívüli!
Az adag, amit írtál két embernek négyszer elég, adagonként fél csomag tésztával.

Cimpulusz írta...

Mi kevesen vagyunk így elég 8-9 alkalommal ;)