2015. január 30., péntek

És végül de nem utolsó sorban...

Scacciata - szicíliai töltött kenyér

Hozzávalók:
600g liszt (300g finomliszt és 300g rétesliszt)
1 zacskó szárított élesztő/20 g friss élesztő
3 ek olívaolaj
1 ek cukor
1 ek só
330 ml langyos víz

400 g darált sertéshús/ friss olasz kolbász
100-200g kemény sajt kockára vágva (trappista/eidami/gouda)
1 nagy hagyma
fél üveg paszírozott paradicsom (despar passata di pomodoro nálunk)
300 g krumpli
400 g fagyasztott/ friss (előfőzött) brokkoli
1 késhegynyi szódabikarbóna
8-10 szem felkarikázott fekete - olajbogyó - opció
1 ek oreganó
só, bors

A tészta alapanyagát beöntöttem a kenyérsütőgépbe és másfél óra múlva kész volt a kenyértésztám.(Teljesen jól működik a hagyományos kidagasztom-kelesztem technikával is). A tölteléknek valókat előpárolom (eredetileg nyersen össze kellene rakni, de én a gyerekek miatt a húst nem mertem bevállalni), kihűtöm

Felét kinyújtom és kiolajozott lisztezett tepsibe teszem úgy, hogy az alsó teljesen befedje a tepsit. Ráhalmozom a tölteléket és a sajtot és a másik kinyújtott tésztalapot ráillesztem.A tészta alsó peremét és a felső tésztát szorosan összenyomkodom (mint a calzonénál), így egy töltött batyut kapok. Eredetileg kerek én téglalap alakú formában - tepsiben sütöttem -. Megszurkálom villával és 30-50 perc - sütőtől függ - alatt sötétebb barnára sütöm.Mikor kiveszem azonnal gazdagon meglocsolom olíva olajjal - tényleg nem kell vele spórolni, mert a tészta beszívja, de mégsem lesz zsíros hatása. Langyosan vagy kihült állapotban nagy kockákra vágva tálalom.
A képet tesóm blogjából csentem, mert elfelejtettünk fényképezni. A recept és kicsit bővebb leírás ott is olvasható - magyarul is -. Tipiukusan Szentestére készül, mint nálunk a töltött káposzta.

Innentől egyenlőre vége az "Olasz Heteknek" és a recepteknek, tesóm holnap repül haza  KTG Komájához :) és pedig belecsapok a hímzésbe. 

A "Kihívás" első előzeteseként kiválasztottam a könyvjelző témáját és mintáját - ez lesz a nyár, ill. BDD L'éte 4533 könyvjelzője, az alsó csokrot már el is kezdtem bökni:
Szóval csajok, megvolt az első jelentésem, ti jöttök! :)

2 megjegyzés:

Tüzes Beáta írta...

A kenyér jól néz ki!
Az a kis hímzés szintén!

JRosa_SZG írta...

Szép lesz a könyvjelző :-D !